Dödshotad ung kvinna fast i Libanon

Blekinge Artikeln publicerades
Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra.
Foto:TT
Kvinnan på bilden har inget med artikeln att göra.

Den unga kvinnan lyckades fly från mannen som hotade att döda henne. Nu sitter hon gömd i Libanon utan möjlighet att ta sig hem till Sverige.

Hennes situation har fått över 38 000 att engagera sig på sociala medier.

Den svenska kvinnan har desperat bett om hjälp av en Facebookgrupp som specialiserat sig på att kämpa för utsatta kvinnor. På bara några dagar har tusentals personer engagerat sig i hennes fall.

Kvinnan har berättat att hon och hennes två små barn har blivit ifråntagna sina pass och sina tillhörigheter och att de därför inte har någon möjlighet att lämna Libanon.

– Nu är en ensam, ung tjej själv fast i Libanon. Hon är jätterädd, säger Facebook-gruppens administratör Nina, som inte vill framträda med sitt fullständiga namn.

Nina säger att hon har daglig kontakt med kvinnan som är hemmahörande i Blekinge. Kvinnan har berättat att hon för en månad sedan åkte för att träffa sin make i Libanon. När hon skulle åka tillbaka till Sverige ska han ha slagit henne och hotat att döda henne, han ska ha tagit ifrån henne allt hon hade och vägrat låta henne åka.

Kvinnan lyckades via Facebook-gruppen få hjälp att fly och sitter nu gömd i Libanon. Nina säger att de flera gånger har kontaktat Utrikesdepartementet för att spärra kvinnans och barnens pass. Då skulle UD kunna ordna nya provisoriska pass så att de kan flyga hem, men hon uppger att de inte fått några svar därifrån. Det får inte heller BLT när vi försöker undersöka omständigheterna kring ärendet.

– Jag kan säga att vi har fått in samtal om detta men med hänvisning till den konsulära sekretessen så kan jag inte lämna någon mer information, säger Anna Björkander, kommunikationschef på Utrikesdepartementet.

Nina har tillsammans med tre andra kvinnor lagt ner sin själ i försöket att få hem kvinnan och barnen, berättar hon.

– Vi känner inte varandra, vi känner bara att vi gärna vill hjälpa henne. Vi har tagit ledigt från jobbet och har inte sovit mer än några få timmar under de senaste fyra dagarna.

I skrivande stund har över 38 000 personer anslutit sig till Facebook-gruppen och både finska och norska medborgare har erbjudit sig att hjälpa kvinnan på olika sätt. Flera kända svenska personligheter har delat inlägget i sina nätverk på sociala medier för att öka uppmärksamheten kring kvinnans situation.

– Anledningen till att vi vill få hem henne så snabbt är att maken kan hitta henne. Han kan även hinna skriva på lagliga papper för att få igenom ett reseförbud mot henne, då blir det svårt för Sverige att få hem henne. Vi måste agera snabbt, säger Nina.

Kvinnan, som nu står utan varken mat eller tillhörigheter, har bett Facebook-gruppen om ekonomisk hjälp.

– Jag startade en insamling och på bara några timmar har vi fått in över 30 000 kronor, säger Nina.

Pengarna ska gå till mat, kläder och blöjor till barnen och gruppens förhoppning är givetvis också att en stor del av summan ska gå till flygbiljetten hem.