”Det var jättestökigt – jag minns inte”

blekinge Artikeln publicerades
Sölvesborgsbördige Mats Knutson var en del av den blekingska rockscenen i slutet av 70- och början av 80-talet. Hans punkrockband De Anhöriga var förband till Ebba Grön. Men så mycket mer minns han inte av ”en jättestökig kväll” för 37 år sedan.
Foto:BLT arkiv/TT
Sölvesborgsbördige Mats Knutson var en del av den blekingska rockscenen i slutet av 70- och början av 80-talet. Hans punkrockband De Anhöriga var förband till Ebba Grön. Men så mycket mer minns han inte av ”en jättestökig kväll” för 37 år sedan.

”Mister Agenda” har inte glömt sitt punkiga förflutna

Men när det gäller en speciell Ebba Grön-incident med Thåström påminner han mest om en ertappad politiker.

– Det var en jättestökig kväll – jag kommer inte ihåg, säger Mats Knutson.

Hans kortvariga punkband De Anhöriga var av allt att döma förband till Ebba Grön under första Rockslaget-arrangemanget på Träffpunkten den 20 oktober 1979.

Och det finns uppenbarligen minnesskärvor från egna spelningen.

Men hur var det egentligen sen, när Thåström & kompani inte minst fick röstproblem?

  Ett ihärdigt rykte säger att en 15-årig Mats Knutson stegade upp på den lilla scenen och tog över mikrofonen. Och det är rimligen en merit som många hade skrutit med resten av livet.

  Så är dock inte fallet – vilket konspiratörer säkert kan tolka som ett försök att mörka det förflutna.

  Men 37 år senare avfärdar Rapport- och Agenda-profilen, lätt fnissande:

  – Det var en jättestökig kväll, det där. Och jag minns faktiskt inte. I den åldern och kanske 15 år framåt, så hade det heller inte varit någon ”grej”, något man hade ansträngt sig för att komma ihåg. Det är ju först nu det har blivit lite småkul.

  En mycket musikintresserad Mats Knutson fångades upp av rådande Karlshamnskultur i allmänhet och föreningen Rockslaget i synnerhet i slutet av 70-talet. Och uppe på det: den framvällande punkvågen.

  – Det var ju en tillåtande musikstil utan stora trösklar – man kunde lära sig medan man spelade.

  Han kommer ihåg en folkrörelseaktig, hjälpsam stämning i Blekinge som fick fram både bredd och viss topp.

  – Och det var väl lite av folkhemmets sista ryck. Kommunen ställde upp med lokaler, där enda kravet var att det skulle vara drogfritt.

  Oändligt med tid i replokalen finns vidare kvar i minnesbanken. Liksom uppvärmningen för Ebba Grön. Och skapandet.

  Fast medan skrivlusten ökade så var det dags för lumpen i Karlskrona. Då var frågan om helgerna skulle ägnas åt frilansartiklar i BLT eller turer till Karlshamn för repande med glamrockbandet Princess Daisy.

  Mats Knutson valde journalistkarriären – med känd framgång och en approach närmast galaxer bortom punkåren.

  Fast det förflutna har ju en förmåga att väckas till liv då och då.

  Och Knutson var själv rapp med att twittra om nuvarande polischefen Dan Eliassons bakgrund, det vill säga: ”i punkbandet Bad Boo Band, mest kända för låten Knulla i Bangkok”

  Själv förvandlade du bara ”The Locomotion” till ”Ge mig mer pop”?

  – Haha, ja det var väl ingen poesi som kommer att belönas med nobelpriset ... Men vi hade ju en annan hit - ”Hej du gamle proggare” i alla fall!

  Hur hade den 15-årige Mats Knutson sett på den 52-årige Mats Knutson?

  – Förmodligen som en trist ”Svensson”. Punken var ju lite av en revolt mot Svensson-livet – att bli vuxen, skaffa barn och det där. Ändå vandrade man naturligtvis den vägen i alla fall ...