Dags för stora biltvättarhelgen

Blekinge Artikeln publicerades
Foto:PONTUS LUNDAHL / TT

Slopa ”fultvätten” och kör till en riktig biltvätt.

Uppmaningen kommer från organisationen Mitt Vatten som utlyst helgen till Stora biltvättarhelgen.

I Sverige ”fultvättar” vi våra bilar 20 miljoner gånger varje år. Det innebär en årlig kostnad på minst fyra miljoner kronor som skjuts över på naturen enligt miljöorganisationen Mitt Vatten.

När du tvättar bilen hemma på garageuppfarten rinner miljögifterna ut i vattendrag, sjöar och hav. Smutsen innehåller bland annat oljerester och tungmetaller och om dessa spolas ut i naturen är det lika illa som om du skulle tvätta bilen på badstranden enligt organisationen.

– Varje gång vi tvättar bilen på gatan skjuter vi över en miljökostnad på minst 200 kronor till naturen i stället för att betala för vad en riktig biltvätt kostar. Att ta bilen till en biltvätt är det minsta vi kan göra för naturen, säger Anders Finnson, miljöexpert på Svenskt Vatten i ett pressmeddelande.

Biltvättarna tar bort både olja och partiklar från vattnet som sedan behandlas i separata reningsverk. Ändå är antalet biltvättar på en vanlig biltvätt cirka tio miljoner varje år, alltså häften så många gånger som vi tvättar hemma.

För att uppmärksamma bilägare om vikten att tvätta sin bil rätt arrangerar Mitt Vatten Stora biltvättarhelgen den 25 till 26 april.