Calle och Erik fick jobb direkt efter utbildningen

Blekinge Artikeln publicerades

Calle Rudolfsson och Erik Petermann gick ut lärlingsutbildningen på af Chapmangymnasiet i fjol. I dag jobbar de på heltid på sin före detta lärlingsplats.
– Vi trivs som fan. Det är ett väldigt varierande arbete som aldrig blir tråkigt, säger Calle Rudolfsson.

De båda killarna är numera arbetskamrater på Niklassons glas i Karlskrona. Samma plats spenderade de sin lärlingstid på och när skolan slutade blev båda erbjudna jobb och stannade kvar. Här finns också Jesper Karlsson, som just nu går sista året på lärlingsutbildningen på af Chapman. Här har man haft lärlingsutbildning i form av lärande i arbete (LIA) sedan 2003.
2008 gick skolan med i försöksverksamheten med lärlingsutbildningar, vilket har funkat bra menar killarna.
–Jag var skoltrött när jag skulle börja i skolan, så det här var rätt för mig. Det blir en helt annan sak än att sitta i skolan, här får man vara ute och jobba, säger Erik Petermann.
Jesper Karlsson håller med.
–Det är en bra balans mellan skolan och jobbet. Det är jättebra i skolan och de informerar om de händer något, trots att vi är mycket ute och jobbar, säger han.
Ungefär 55 elever påbörjade lärlingsutbildningen på af Chapman under försöksverksamheten 2008-2011. Av dessa är 37 stycken kvar på utbildningen efter att den första kullen gått ut. De flesta har fått jobb direkt efter gymnasiet, menar Tobias Ekblad, som är biträdande rektor på af Chapman.
–Jag vet att det har varit väldigt få avhopp på våra lärlingsutbildningar. Jag tror att det kan bero på att eleverna har gått i samma klass där de har känt samhörighet. Annars får lärlingseleverna ofta läsa ihop med andra klasser, säger Tobias Ekblad.
Killarna är överens om att lärlingsutbildningen var rätt val, och ingen har haft några tankar på att hoppa av.
–Det är klart att det var en omställning att gå upp för att börja jobba vid sju, men det är ju en vanesak. För mig blev det inget problem, säger Calle Rudolfsson.
–Det gick fort att komma in i gänget och det är ett härligt gäng att jobba med, säger Erik Petermann.
Klart att det var en omställning att gå upp för att börja jobba vid sju.