Blommor och blad

Eleverna på floristprogrammet fick en förmiddag på sig att skapa ett brudarrangemang.
Temat: Carl von Linné, sin tids största botaniker.

Blekinge
Foto:
Jennifer Johansson som går andra året håller på med en droppformad bukett. I stället för att vara helt symetrisk så väller den över i en riktning, precis som en droppe.
Foto:
Tredjeårseleven Rebecka Svensson har ägnat de senaste två timmarna åt brudbuketten. Hon använder en metod som kallas för "stiftning", där varje stjälk fästs på en tunn metallstång. På så sätt kan hon lätt ändra om i arrangemanget. Det är ett noggrant arbete. - Man måste vattendra blommorna i minst 24 timmar innan man börjar. Sedan är det noga med snitten och att allt växtmaterial är bra och hållbart, säger hon.
Foto:
Sandra Wallén går andra året på utbildningen. Hon vill göra sin bukett färgrik och levande.
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Foto:
Ett sätt att fästa stjälkarna är att använda sig av oasis, ett skumliknande material som går att sticka ner blommor och växter i. Jannike Henriksson förklarar att det är viktigt att få en riktigt tät bukett så att inte oasisen syns igenom. - Det man är mest rädd för är att buketten ska tappa formen. Jag försöker få den så rund som möjligt.
Foto:

Carl von Linné är tack vare sin betydelse för växtläran en given del av läroplanen på hantverksprogrammet med inriktning florist.
- Han uppfann sexualsystemet bland växter, säger Carina Polnäs, mentor åt floristeleverna på Af Chapmangymnasiet.

I går samlades alla tre årskurserna under förmiddagen för att binda brudkreationer på Linné-temat: Buketter, kransar och

Dagar i förväg hade eleverna fått reda på vilka material de har till sin förfogande och sedan var det upp till var och en att konstruera sitt eget brudarrangemang.