Ännu en SD-politiker hoppar av

Blekinge Artikeln publicerades

Ännu en Sverigedemokrat lämnar sina politiska uppdrag.
Sedan valet 2006 när SD tog plats i länets kommuner, har nästan 20 ledamöter hoppat av.
Och ytterligare en handfull har blivit utslängda.

Ola Svensson, distriktsordförande för SD i Karlskrona beklagar det senaste avhoppet, Simon Gruvström styrelseledamot, nämndeman och ersättare i fullmäktige i Karlskrona.
–Det har ingenting med partiet att göra. Han har för mycket med sitt företag att göra, säger Ola Svensson.
Ni tappar medlemmar i partiet och medlemmar hoppar av sina politiska uppdrag. Är det kris inom SD i Blekinge?
–Nej. Det vill jag inte säga. Vi har en ganska stabil situation i dag jämfört med hur det har varit, säger Ola Svensson.
Hans förklaring till de många avhoppen låter så här:
–Många ville så mycket från början. De var nästan för engagerade och hade inte riktigt förstått att politik tar tid och det kan dröja innan man ser resultat. De tröttnade och kände att det inte gick att förändra som de ville.
Avhopparna i Blekinge har anklagat partiledningen för toppstyrning och flera hoppade av efter öppna konflikter och missnöje med fördelningen av de politiska uppdragen.
–Vi var tvungen att gallra och styra rätt hårt efter valet 2010. Det kom in folk med för extrema åsikter. Men den tröskeln har vi passerat nu, tycker jag.
Vad menar du med extrema åsikter?
–Vår linje i invandringspolitiken kan locka till sig människor som är beredd att ta till extrema och drastiska åtgärder i den frågan. Och de är inte önskvärda i vårt parti, säger Ola Svensson.
Det är inte bara i Blekinge som Sverigedemokraterna har haft svårt att behålla sitt folk och bemanna stolarna i kommunfullmäktige och landstinget. Partiets gängse förklaring har varit att deras medlemmar är rädda för hot och trakasserier.
–Det har inte varit så aktuellt i Blekinge. Här tror jag mer att folk är rädda för att det kan bli problem på deras arbetsplats eller från fackligt håll, säger Ola Svensson.
Enligt tidningen Expo har deras undersökning bland avhoppade SD-medlemmar dock visat att den största anledningen till avhoppen handlar om missnöjet mot styrningen från partitoppen.