Andnor hoppas att prinsessan blir hertiginna i Blekinge

Blekinge Artikeln publicerades

I dag får den nya tronarvingen ett eget hertigdöme.
Det kan bli Blekinge, som inte haft någon hertig på nästan 800 år.
– Det vore fantastiskt om hon blev hertiginna här. Jag ser fram emot hennes besök, säger landshövding Berit Andnor.

– Vi har bara haft en enda hertig i Blekinge. Han var dansk och son till ValdemarII, säger Marcus Bernhardsson, bibliotekarie och historiker i Sölvesborg.
Knud Valdemarsøn blev hertig av Blekinge under 1240-talet.
– Därför vore det jättekul om kungen vid morgondagens konselj (läs idag) tillkännager att den nyfödda prinsessan blir hertiginna Blekinge, säger Marcus Bernhardsson tidigare även redaktör för tidningen Rojalisten.

Landshövdingen Berit Andnor delar entusiasmen. Tidigt igår morse skickade hon och de andra landshövdingarna sina varmaste gratulationer till kronprinsessan Victoria och prins Daniel.
– Det här känns jätteroligt och det vore en väldigt fin sak om hon blev hertiginna av Blekinge. Det skulle ge oss en särskild uppmärksamhet och knyta hovet närmare länet, säger hon.

Hon tror att ett kungligt fokus – med allt vad det innebär av nationell såväl som internationell mediebevakning och uppmärksamhet – också skulle bli en draghjälp för länets framtida utveckling.

Vad har Blekinge att erbjuda prinsessan om hon blir hertiginna?
– Ett helt fantastiskt landskap som är ett av det vackraste i landet, med sin underbara och variationsrika natur och rika kulturliv. Det är också ett landskap med en spännande historia, säger hon.

Regionrådet Mats Johansson (S) är mer skeptiskt:
– Oddsen är nog små. Men visst, jag har inget emot det. Blir hon det ska vi naturligtvis ta emot tösabiten när hon kommer. Men jag tror inte att det är avgörande för Blekinges utveckling. Det jag hoppas just nu är att hon får lov att vara barn, att hennes mamma och pappa får tid att bara vara föräldrar. Att familjen får vara ifred för dig och dina kollegor.