Äldre blev liggande hela natten på golvet efter fall

KARLSKRONA Artikeln publicerades
Den äldre hade trygghetslarm, men använde det inte. Istället kallade denne på hjälp genom att banka på saker.
Foto:TT
Den äldre hade trygghetslarm, men använde det inte. Istället kallade denne på hjälp genom att banka på saker.

Den äldre bankade på saker för att få hjälp. Det hörde en granne, som ringde nattpatrullen.

Trots det blev en äldre med hemtjänst liggande en hel natt på golvet.

Grannen hörde oljud i trapphuset. Det kom från en lägenhet, där det bor en äldre med hemtjänst. Grannen ringde nattpatrullen. Men ingen åkte ut. Den äldre hade inte använt sitt trygghetslarm och personalen var osäker på om de då kunde gå in i bostaden.

Grannen fick ett telefonnummer till en anhörig. Det har efteråt konstaterats vara ett brott mot sekretessen. I akten ska ha stått att det går bra att ringa den anhöriga dygnet runt, men ingen i personalen ringde.

Tidigt morgonen därpå ringde grannen till den anhöriga. Denna hittade sin äldre familjemedlem på golvet i behov av sjukhusvård. Oljudet hade kommit från slag mot saker för att kalla hjälp.

Händelsen betecknas som ett missförhållande i vården och har utretts enligt Lex Sarah. En ny rutin har införts direkt i anslutning till den om att nattpatrullen skyndsamt ska följa upp liknande samtal, kontakta anhöriga och vid behov ringa SOS alarm om att personal går in i bostaden. Det finns också ett telefonnummer för all personal som går till jourhavande områdeschef för frågor och beslut i osäkra situationer.