Akutskylten vållade mest diskussion

Blekinge Artikeln publicerades

Närakut eller dagakut?
Namnfrågan tog det mesta utrymmet i diskussionen när landstingsstyrelsen samlades för att besluta om akutens framtid i Karlshamn.
Det finns en tydlig politisk majoritet för att nattstänga akuten. Endast Moderaterna reserverade sig mot beslutet.

Landstingsstyrelsens ordförande Kalle Sandström (S) kunde ganska tryggt luta sig tillbaka och lät i stället nyblivne landstingsrådskollegan Per-Ola Mattsson (S) ta debatten med oppositionsrådet Alexander Wendt (M). Moderaterna tvingades korrigera sitt motförslag under lunchen efter massiv kritik från såväl majoriteten som Centerpartiets Petronella Petersson.
– Jag tolkar det ni sagt som en nedläggning av akuten dagtid och i stället en närakut dygnet om. Vad menar Moderaterna egentligen, undrade Per-Ola Mattsson.
Men Alexander Wendt anser att de övriga försöker blanda bort korten genom att fastna i en diskussion om vad en enklare akutmottagning ska kallas.
– Vi har ju inte haft en akutmottagning värd namnet på länge i Karlshamn. Vi vill skapa en öppen mottagning dygnet om för människor som kan ta sig dit för egen maskin.
Han menar att det finns gott om exempel på andra landsting som nattstängt akutmottagningar men tvingats öppna dem igen, både av patientsäkerhetsskäl och ekonomiska orsaker.
Klavs Wix Nielsen (KD), kläckte förslaget om att döpa den "nya" akutmottagningen i Karlshamn till dagakut i stället för närakut.
– Vi har bekymmer att försvara detta i västra Blekinge. Man måste kunna lita på det som står på skylten. Då blir det lite olyckligt med ordet närakut.
Han berömde också den utredning som gjorts av egna tjänstemän och verksamhetsföreträdare. Det berömmet instämde för övrigt flertalet politiker i.