Akut läge för sällsynt fjäril

Blekinge ,
Fjärilen Mnemosyne är en fröjd för ögat.
Foto:

För att rädda den sällsynta fjärilen Mnemosyne som finns i Ronneby har länsstyrelsen startat en uppfödning i fångenskap.

Artikeln publicerades 11 maj 2017.

En av landets mest ovanliga fjärilar, Mnemosyne eller Svart apollo, är hotad. I mitten på 90-talet fanns det mellan 150 och 200 individer på olika ställen i Blekinge, men i dag finns bara ett 30-tal kvar, rapporterar P4 Blekinge. Hittar de inte varandra när det är dags för parning riskerar fjärilen att dö ut. För att vända utvecklingen har Länsstyrelsen i Blekinge startat en uppfödning i fångenskap.

– Vi gör det som en akutåtgärd, förhoppningen är ju att det ska bli så pass många fjärilar i det vilda så att vi inte ska behöva hålla på med specialinsatser, säger Annika Lydänge, biolog på länsstyrelsen, till P4 Blekinge.

Naturvårdsverket har pekat ut den som särskilt värd att bevara och Mnemosynes överlevnad är viktig för helheten i naturen, säger Annika Lydänge.

– Bevarar vi Mnemosyne så bevarar vi också det värdefulla odlingslandskapet, där en mängd andra arter också trivs och vinner en stor biologisk mångfald.