Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons
Nyheter

Boliden frias - förlorarna får betala

Gruvföretaget Boliden frias i målet om farligt slam som företaget skeppade till Chile på 1980-talet. Bolaget som drivit processen får betala nästan 36 miljoner kronor till Boliden i rättegångskostnader.(TT)
Publicerad 8 mars 2018
””

Arsenik, bly, kvicksilver â?? det var något av innehållet i de 20 000 ton slam som Boliden skeppade till den chilenska staden Arica i mitten av 80-talet. Boliden hade ingått ett avtal med det chilenska företaget Promel, som skulle upparbeta avfallet. Men det gjorde Promel aldrig. I stället dumpades det i stora högar i utkanten av samhället, och några år senare gick Promel i konkurs.

Enligt Skellefteå tingsrätt är de uppmätta arsenikhalterna i provtagningarna hos de drabbade för låga. Det är heller inte bevisat i tillräckligt hög grad att slammet bidragit till halterna av arsenik i de aktuella områdena.

Annons

"Varit vårdslöst"

Domstolen kommer sammanfattningsvis fram till att Boliden varit vårdslöst genom att inte agera när det stod klart att Promel inte haft för avsikt att täcka över högen med slam, men att detta saknar betydelse för utgången i målet, skriver Skellefteå tingsrätt bland annat i domskälen.

””

Lång prövning

Enligt Boliden har det varit en lång prövning som tagit fem år.

””

TT: Är ni nöjda?

””

De drabbade, omkring 800 personer - många av dem barn som föddes långt efter det att avfallet dumpades - hade krävt drygt 100 000 kronor var. Beloppet baseras, enligt advokat Johan Öberg, på vad Högsta domstolen i Chile utdömt till några grannar i området, omkring 350 personer, som i stället valde att stämma chilenska staten.

Efter dagens dom är advokaten besviken.

””

Annat domslut

Efter att ha skummat domen anser han att kärnfrågan är att svenska domstolen inte anser att chilensk rättspraxis kan tillämpas på så sätt som han och hans kolleger förutsatt.

””

Nu får de drabbade, via bolaget Arica Victims som drivit fallet, betala rättegångskostnaderna på 24 miljoner kronor till Boliden, plus tolv miljoner för vittnen.

Annons

TT: Är det de i Chile som ska betala?

””

I dagsläget finns dock inga pengar i det bolaget, enligt Öberg.

Och där råder nu oklarheter.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons