Ett liv med vattenskärning

Ronneby Artikeln publicerades

Dynamic Robot Solutions i Ronneby fyller 25. Mikael Schröter har jobbat där i 30 år.

Hur det hänger ihop? Ja, då får man dra en bit av Ronnebys moderna industrihistoria - som samtidigt är berättelsen om hur Ronneby blev Sveriges Water Cut Valley med flera företag och ett forskningslabb inom vattenskärning.

– Det började redan på 70-talet när Best Matic som tillverkade specialmaskiner, gjorde en vattenskärningsmaskin för att skära ut pussel till Kärnan, berättar Mikael Schröter.

– 1983 hör Bofors av sig. De behöver en maskin som med en robot kan skära till glasfiberdelarna till granatgeväret Carl Gustaf. Vattenskärning visade sig fungera.

Sen kom Best Matic och vattenskärningen in i fordonsindustrin, först med en underleverantör till Volvo i Göteborg.

– Best Matics vd Stig Sandström gav ronnebybon Fred Modliba uppdrag att åka ut i Europa för att tala med underleverantörer till bilindustrin. I Tyskland blev det napp och de skar mattor till BMW, Audi och Mercedes.

– Best Matic fick en agentur för amerikanska högtryckspumpar och de gav dem en exportsuccé till. I den vevan letade de efter någon som var bra på tyska och anställde mig, berättar Mikael Schröter - med tysk pappa och småländsk mamma.

– Vi fick mer och mer order från Tyskland. Vattenskärningstekniken är flexibel, man kan lätt ändra var man ska skära - jämfört med att bygga om en stans.

Vattenskärningsmunstyckena styrdes med hjälp av ABB-robotar och Best Matic uppmärksammades av ABB för nyskapande användande av robottekniken.

1987 köptes Best Matic av Ingersoll Rand och 1991 bildade Ingersoll Rand och ABB det gemensamma bolaget ABB-I-R Waterjet Systems.

Där räknar det nuvarande bolaget sin födelse - därav årets 25-årsjubileum.

Kunskapen från Best Matic läckte också ut i form av avknoppningar:

Verkmästaren Jan Ryd och Sven-Erik Ström hoppade av och startade egna bolaget Projet - och efter några år hoppade Ryd vidare och drog igång Water Jet Sweden. Företag som Swedematic har också samma ursprung.

2004 köps ABB-I-R upp av KMT, som ägs av svenska koncernen Nordstjernan och nya namnet blir KMT Robotic Systems.

Ett par år senare köper KMT det amerikanska företaget Robotic Production Technology och slår ihop det med Ronnebyföretaget.

2013 säljer Nordstjernan KMT till American Industrial Partners, och året därpå sker namnbytet till Dynamic Robot Solutions, DRS - med en fabrik i Ronneby och en i USA.

Det var det hela. Nästan.

För förra året köpte DRS in pumptillverkaren Projet - ett annat Ronnebyföretag med rötterna i Best Matic.